Jak zrobić Francuskie naleśniki z mąki gryczanej – Galette bretonne

Przepis na tradycyjne naleśniki z mąki gryczanej. Przysmak pochodzi z Bretanii, regnionu na północym zachodzie Francji.

naleśniki z mąki gryczanej – składniki:

  • 3 łyżki oleju lub stopionego masła
  • 1 łyżeczka soli
  • Do smażenia: masło
  • 1 litr zimnej wody (najlepiej mineralnej niegazowanej)
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 500 g mąki gryczanej
  • 250 ml piwa bądź cydru

naleśniki z mąki gryczanej Jak przygotować:

Zobacz koniecznie: inny przepis

dużej misce wymieszaj mąkę, sól i jajka. 2 Zrób otwór w mące, delikatnie mieszając jajka i mąkę w środku za pomocą blendera. 3 Konsekwentnie dodawaj wodę za pomocą trzepaczki. 4 Delikatnie wymieszaj sok lub napar z ciastem, aby mógł się zestarzeć. 5 Połóż czystą ściereczkę na misce i pozostaw ciasto na cztery godziny w temperaturze pokojowej. 6 Przed pieczeniem gorących bułeczek dodać rozpuszczony olej lub margarynę. Delikatnie wymieszać. 7 Na rozgrzanej patelni smażymy naleśniki z pastą. Przed zrobieniem każdego naleśnika wymieszaj ciasto. 8 Zaplanuj około jednej sekundy na każdą stronę i dwadzieścia sekund na obrót. Naleśniki muszą być bardzo elastyczne. 9 Pyszne dodatki do tych gorących ciastek to jajko sadzone, duszone grzyby, ser cheddar i szynka.


Opublikowano

w

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *