Rewelacyjny przepis na szybkie pączki na sodzie, to moje nowe odkrycie i jestem nimi zachwycona. Robi się je bardzo szybko, smaczne i tanie. W niecałe 30 minut wyczarowałam ten smakowity talerz. Mało tego tak szybko zniknęły, że wieczorem przygotowałam drugą turę, i wiecie, że na drugi dzień były równie smaczne!!! Na noc przykryłam je szklanym kloszem, a do porannej kawki taki pączek jak znalazł. Będę do nich wracać w trakcie roku. Synek jak wrócił z przedszkola od razu wciągnął dwa na poczekaniu, ja też nie mogłam się im oprzeć, nie wspomnę o moim słodkim mężu. Polecam Wam ten przepis, bo jest wart uwagi, dla początkujących i nie tylko, dla zabieganych i nie lubiących siedzieć w kuchni też jak najbardziej tak. Tłusty czwartek już tuż, tuż koniecznie wypróbuj ten przepis i nie zapomnij pochwalić się zdjęciem!!! Rewelacyjny przepis na szybkie pączki na sodzie, to moje nowe odkrycie i jestem nimi zachwycona. Każdy jadł nasze tradycyjne pączki, ale czy znacie tureckie pączki lokma. Każdy jadł nasze tradycyjne pączki, ale czy znacie tureckie pączki lokma. Są to małe kuleczki zanurzone w słodkim gęstym syropie. Pączki robi się z dodatkiem wody a nie mleka. Są to małe pączusie na jeden kęs. Donuts, czyli amerykańskie pączki, które zachwycają kolorem. Donuts, czyli amerykańskie pączki, które zachwycają kolorem. A potem, gdy ich spróbujemy poczujemy puszyste i miękkie ciasto, pachnące wanilią i czekoladą. W Akademii Smaku chcę pokazać, jak zrobić kolorowe pączki z dziurką (donuts) własnej roboty.
Składniki na kolorowe pączki:
- 3/4 – 1 łyżeczki młodego jęczmienia + 1 łyżka mleka
- rzepakowego
- woda
- ok. 1 kg smalcu do smażenia
- 3 czubate łyżeczki wiórków kokosowych
- 250 ml mleka
- pszennej
- 3 łyżki oleju
- 50 g drożdży
- 3/4 łyżki soku z cytryny
- 500 g mąki
- 50 g drobnego cukru
- 3 większe żółtka
- ok. 5 łyżeczek cukru pudru
kolorowe pączki Jak przygotować
Zobacz także: inna ciekawa recepturka
Pączki w dwóch odcieniach: Do drożdży dodać kilka łyżek jeszcze ciepłego mleka i posypać cukrem. Jajka ubić z pozostałym cukrem. Następnie przefiltrowaną mąkę łączy się z wyrośniętą kompozycją, zmielonymi żółtkami, pozostałym mlekiem, sokiem z cytryny i olejem. Przykryj małą miskę zawierającą 1/3 mieszanki zamocowaniami. Przykryj i pozwól powstać pozostałej mieszance, całkowicie ją kontrolując. Resztki ciasta całkowicie posmarować mieszanką ziarna i mleka, zanim pozwoli mu wyrosnąć. Bezpośrednio po wyrośnięciu, lekka mieszanka jest dzielona na dwie części, pierwsza jest układana rękami w kwadratowy kształt. Następnie, w tym momencie, za pomocą palców umieść zielony hitter na lekkiej mieszance i napraw go. Na koniec użyj funkcji światła i jeszcze raz dostosuj. Nałóż teraz trzy warstwy ciasta o grubości około 2 cm. Do czyszczenia blatu należy użyć mąki, aby utworzyć kwadraty lub talerze o boku 8 cm. Ukryj się i pozwól wschodzić słońcu. Właśnie usmażyły się pozostałe trójkąty ciasta, które można jeszcze raz zagnieść. Po usmażeniu na gorącym smalcu przekładamy saszetki na papierowy ręcznik. Lukier. Zmieszaj cukier puder i wodę z wiórkami po krótkim zmieleniu ich w młynku do kawy. W ten sposób równomiernie rozsmarować lukier na schłodzonych pączkach.
Dodaj komentarz