Jak zrobić Drożdżowe babeczki z jagodami i kruszonką

Pyszne babeczki z jagodami. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe.

babeczki z jagodami i kruszonką – lista składników:

  • ok. 3/4 szk mleka
  • 500 g mąki pszennej typ 500
  • 1/3 szk cukru
  • 1 łyżka mąki
  • 1 szczypta soli
  • 90 g margaryny
  • 150 g cukru
  • 125 g margaryny
  • 200 g mąki krupczatki
  • 1 szk jagód ( u mnie mrożone )
  • 15 g drożdży
  • 2 jajka
  • kruszonka :

babeczki z jagodami i kruszonką Przygotowanie:

Zobacz także: inna receptura

1. Na lekko podgrzanej patelni rozgnieć rozgniecione drożdże i łyżkę cukru. Rozpuść margarynę na innej patelni i pozwól jej nieco ostygnąć. 2. Do wyłożenia formy na muffiny można użyć papierowych kubeczków. W misce ubij jajka z mąką, cukrem i solą. Zintegruj wszystko z mlekiem widelcem i drożdżami. 3. Po sprawowaniu znacznej kontroli nad odtwarzaczem, dodaj margarynę i zapracuj kombinację. Posypać lekko mąką i odstawić na 15-20 minut w ciepłe miejsce. Na blacie ciasto należy następnie odgazować i uformować. 4. Z masy wytnij koła (mam 12 i zostało mi trochę ciasta, więc zrobiłam bułkę z jagodami dla mojego dziecka, które nie miało jagód, bo nie mogło ich zjeść). Obtocz jagody w mące, umieść łyżeczkę jagód w każdym mieszanym kółku i pozwól im skleić się jak pączki przed umieszczeniem ich w odpornych na zmarszczki papierowych kubkach. Po upieczeniu babeczek równomiernie rozprowadź na nich kruszonkę. W piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut piecz blachę z babeczkami przez około 30 minut. Po ostygnięciu babeczek jemy.


Opublikowano

w

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *