Bez jajek, bez mleka, bez cukru! Zrobienie naleśników bez jajek jest często nie lada wyzwaniem – rozwalają się, przywierają i generalnie mało przypominają te tradycyjne. Poniżej propozycja naleśników z użyciem płatków owsianych jako „sklejacza” – wychodzą elastyczne, miękkie i zawsze udane 🙂
dietetyczne naleśniki – składniki:
- 125ml wody – lekko ciepłej "kranówy"
- 3-4 łyżki pokrojonych truskawek
- szczypta soli
- 1 łyżka płatków owsianych górskich (15g) – zmielonych w młynku do kawy
- FARSZ: 100g twarogu chudego
- szczypta sody – dosłownie na czubek łyżeczki
- 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki dżemu truskawkowego niskosłodzonego – opcjonalnie, tylko dla łasuchów
- oliwa – do smarowania patelni
- 1/2 łyżeczki pasty waniliowej
- CIASTO: 3 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej (60g)
dietetyczne naleśniki Jak przygotować
Zobacz również: inny ciekawy przepis
Dodaj komentarz