cynamonowe babeczki – składniki:
- Lukier :
- 1 łyżka cukru z wanilią
- 1,5 łyżki cynamonu
- 100 g stopionego masła
- 45 g gorzkiej czekolady
- 75 g cukru muscovado
- 15 g świeżych drożdży
- 100 g cukru muscovado
- Ciasto :
- 100 g rodzynek
- 2 łyżki przegotowanej zimnej wody
- 4 czubate łyżki cukru do polew
- 500 g mąki
- 4 łyżki syropu trzcinowego
- Masa na nadzienie :
- 50 g stopionego masła
- 250 ml ciepłego mleka
- pszennej
- 1 jajko
cynamonowe babeczki Przygotowanie:
Zobacz również: inna receptura
Babeczki waniliowe: po ubiciu margaryny i cukru, dodawać stopniowo jajka i bibułkę z jednostki waniliowej, aż będą puszyste i białe. Stopniowo dodawaj mąkę i proszek do pieczenia, przesiewając je do masy. Na koniec dodaj likier i mieszaj, aż mieszanka będzie gładka. Włóż foremki do babeczek do projektów rolek i wrzuć do nich gracza do około ¾ poziomu kształtu. Przed podaniem uformować rozetę z bitej śmietany i barwionej posypki i podgrzewać w brytfannie nagrzanej do 180 stopni przez 15-18 minut.
Dodaj komentarz