Jak zrobić Czekoladowe muffinki z malinami

Mięciutkie, słodkie i mega wilgotne nic nie zapychające muffinki z malinami i czekoladową gorzką polewą. Obłędnie smakują a na paterze prezentują się przepięknie. Takimi małymi delicjami można zaskoczyć gości. Robi się je szybko i są bezproblemowe-zawsze się udają !

czekoladowe muffinki z malinami – składniki:

  • 20 dag miękkiego masła
  • 4 dag ciemnego kakao
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 ml słodkiej śmietanki 30%
  • 1 szklanka świeżych malin
  • 4 jajka
  • Składniki na 15 dużych babeczek/
  • Polewa:
  • 20 dag jasnego cukru muscovado
  • ½ tabliczki gorzkiej czekolady
  • 16 dag mąki pszennej typ 500

czekoladowe muffinki z malinami Jak przygotować:

A może spodoba Ci się także: naleśniki na ostro

1. Połącz cukier waniliowy, cukier muscovado i miękkie masło o temperaturze pokojowej w dużej misce, aż będą puszyste. Cały czas ubijając dodawać po każdym jajku, pod koniec dodać oddzieloną mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia, natychmiast wymieszać do połączenia. Masa będzie gęsta. 2. Rozgrzej piekarnik do 175 stopni Celsjusza z grzaniem górnym i dolnym. 3. Wyłóż foremkę na herbatniki papierowymi kubeczkami, a następnie wciśnij cztery świeże maliny do nabijaka i łyżką uformuj kształt do około 34 objętości. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Podgrzewaj przez około 30 do 35 minut lub do momentu, aż wykałaczka odsłoni wszystko. Ciastka należy wyjąć z formy i po upieczeniu ostudzić na kuchennej kratce. 4. Polewa: Zmiękcz śmietankę i matową czekoladę pod prysznicem z ciepłą wodą, aż uzyskają płynną konsystencję. Wykończ herbatniki, nabierając na nie łyżką mocowanie. Całość udekoruj pozostałymi świeżymi malinami. Słodkie smakołyki!


Opublikowano

w

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *