Jak zrobić Bułeczki ,,niby pączki” z piekarnika z masą krówkową

Upiekłam pyszne i puchate bułeczki, które wyglądem przypominają pączki, a w smaku drożdżówki. Idealne na podwieczorek, poczęstunek, piknik czy do zabrania do szkoły lub pracy. Można podać je z kubkiem mleka, kakao, kawy czy herbaty. Co kto lubi. Długo utrzymują świeżość. Z przepisu wychodzi aż 28 sporych sztuk, więc są bardzo podzielne. Upieczcie.

Składniki na niby pączki:

  • pół szklanki ciepłego mleka
  • 5 dag świeżych drożdży
  • niepełna szklanka cukru pudru
  • 4 szklanki mąki tortowej
  • 6 łyżek oleju
  • Dodatkowo:
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • Na ciasto:
  • Na rozczyn:
  • 2 łyżki mąki tortowej
  • mąka pszenna do posypania stolnicy
  • około pół szklanki ciepłego mleka
  • 3 jajka
  • 1 puszka masy krówkowej o smaku kajmaku ( 40 dag )

niby pączki Jak przygotować

Zobacz także: babeczki z białą czekoladą

1. Zakwas: Wymieszaj mąkę, cukier i ciepłe mleko, aby uzyskać klej. Aby roztwór „zaczął” przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 15-20 minut. 2. Ciasto: Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Po utrwaleniu układu, roztrzepanych jajkach i oleju z mąką, masujemy ciasto dodając ciągle ciepłe mleko. Dodaj tyle mleka, ile ciasto wytrzyma, w zależności od wilgotności mąki. Na stole wyrabiaj ciasto przez kilka sekund. Następnie przykryj idealną konsystencją i daj ciepłe miejsce do wspinaczki na około godzinę. 3. Formowanie: Ciasto rozwałkować na stolnicy lekko oprószonej mąką pszenną, wyciąć z niego większe krążki, napełnić je masą krówkową, z mniejszej foremki zrobić „pączki” i ponownie rozwałkować. 4. Wypieki: Ponieważ pączki będą bardzo rosły, należy je ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut do wyrośnięcia. 5. Pieczenie: Bułeczki należy podgrzewać przez 30-35 minut w 180 stopniach, aż będą brązowo-brązowe. Upieczone wystygły. 6. Serwowanie: Chcę wierzyć, że bierzesz udział w kolacji, którą dajemy gotową do spożycia.


Opublikowano

w

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *