Upiekłam pyszne i puchate bułeczki, które wyglądem przypominają pączki, a w smaku drożdżówki. Idealne na podwieczorek, poczęstunek, piknik czy do zabrania do szkoły lub pracy. Można podać je z kubkiem mleka, kakao, kawy czy herbaty. Co kto lubi. Długo utrzymują świeżość. Z przepisu wychodzi aż 28 sporych sztuk, więc są bardzo podzielne. Upieczcie.
Składniki na niby pączki:
- pół szklanki ciepłego mleka
- 5 dag świeżych drożdży
- niepełna szklanka cukru pudru
- 4 szklanki mąki tortowej
- 6 łyżek oleju
- Dodatkowo:
- 2 łyżeczki cukru
- 1 cukier waniliowy
- Na ciasto:
- Na rozczyn:
- 2 łyżki mąki tortowej
- mąka pszenna do posypania stolnicy
- około pół szklanki ciepłego mleka
- 3 jajka
- 1 puszka masy krówkowej o smaku kajmaku ( 40 dag )
niby pączki Jak przygotować
Zobacz także: babeczki z białą czekoladą
1. Zakwas: Wymieszaj mąkę, cukier i ciepłe mleko, aby uzyskać klej. Aby roztwór „zaczął” przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 15-20 minut. 2. Ciasto: Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Po utrwaleniu układu, roztrzepanych jajkach i oleju z mąką, masujemy ciasto dodając ciągle ciepłe mleko. Dodaj tyle mleka, ile ciasto wytrzyma, w zależności od wilgotności mąki. Na stole wyrabiaj ciasto przez kilka sekund. Następnie przykryj idealną konsystencją i daj ciepłe miejsce do wspinaczki na około godzinę. 3. Formowanie: Ciasto rozwałkować na stolnicy lekko oprószonej mąką pszenną, wyciąć z niego większe krążki, napełnić je masą krówkową, z mniejszej foremki zrobić „pączki” i ponownie rozwałkować. 4. Wypieki: Ponieważ pączki będą bardzo rosły, należy je ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut do wyrośnięcia. 5. Pieczenie: Bułeczki należy podgrzewać przez 30-35 minut w 180 stopniach, aż będą brązowo-brązowe. Upieczone wystygły. 6. Serwowanie: Chcę wierzyć, że bierzesz udział w kolacji, którą dajemy gotową do spożycia.
Dodaj komentarz