Zdrowsza alternatywa tradycyjnych naleśników. Idealne dla dzieci po 11 miesiącu życia.
naleśniki ryżowe – lista składników:
- * pół szklanki wrzątku
- * 2 łyżeczki oleju kokosowego
- * syrop klonowy
- * 2 jajka
- * 1/2 szklanki mąki ryżowej pełnoziarnistej
- * 150 g owoców egzotycznych ( gujawa, papaja czerwona i żółta, ananas)
- * 2 łyżeczki mielonego siemienia lnianego
- * 1 szklanka domowego mleka migdałowego
naleśniki ryżowe Przygotowanie:
Zobacz również: inny przepis
1. Przesiej mąkę do obszernej miski. Mleko, jajka i olej należy dokładnie wymieszać trzepaczką. Włóż kawałek pałkarza do dobrze rozgrzanej patelni typu flapjack. Smażymy do uzyskania błyszczącego koloru z obu stron. Przed wylaniem kolejnej porcji dokładnie wymieszaj ciasto naleśnikowe, aby mąka ryżowa opadła na dno miski. Wytnij niezwykłe organiczne produkty w trójwymiarowe kształty, umieść je w garnku i zalej bulgoczącą wodą. Owoce należy gotować do miękkości. Następnie miesza się nadmiar wody i dodaje zmielone siemię lniane. Po pewnym czasie dokładnie wymieszać. Nałóż mus na naleśniki po ich zwinięciu. Roladę podzielić na pół tuż przed podaniem. Na koniec spryskaj się syropem klonowym.
Dodaj komentarz