babeczki z nadzieniem – składniki:
- pszennej
- 30g świeżych drożdży
- 3/4 szklanki cukru
- ok. 15 sztuk papilotek
- szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- pszennej
- 10 dkg zimnego masła
- 1/2 szklanki mleka
- 2 szklanki mąki
- Dodatkowo:
- cukier waniliowy
- mały słoiczek konfitury jagodowej (240g)
- 3/4 szklanki roztopionego masła lub margaryny
- rzepakowego
- 10 dkg cukru kryształu
- 20 dkg mąki
- Kruszonka:
- drożdży
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- suszonych
- 2 jajka
- 1/4 szklanki oleju
babeczki z nadzieniem Jak zrobić
Zobacz koniecznie: inna ciekawa receptura
Herbatniki z jagodami Przed przygotowaniem mieszanki oddziel suche i mokre składniki. Do mąki dodać cukier, szczyptę soli, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Jeśli akurat mam drożdże w proszku, to dodatkowo dodajemy je do tych dekoracji. Mieszamy. Drożdże rozpuszczamy w 0,5 szklanki ciepłego mleka, jeśli jest nowe. Gdy drożdże instant dodaje się do suchych składników, dodaje się mleko, jajka oraz stopiony tłuszcz i olej. Mieszaj suche składniki z mlekiem i mieszanką jajek powoli, aż dobrze się połączą. Przed wyrośnięciem odczekaj około czterdziestu minut (pod przykryciem w ciepłym miejscu). Połamane okrawki łączymy ze sobą do uzyskania jednolitej masy. Na około trzydzieści minut umieść pojemnik w lodówce. Grill był ustawiony na ok. Górne i dolne grzejniki mają zakres od 170-180 stopni. Umieść babeczki na blasze do pieczenia. Hitter, który został podniesiony do głównej 1/3 formy. Od tego momentu dodaj łyżkę dżemu, przykryj pozostałą mieszanką i posyp odrobiną kruszonki na wierzchu. Piec przez około dwadzieścia do dwudziestu pięciu minut w nagrzanym piekarniku. Miłej kolacji! Pozostaw babeczki w piekarniku na około 15 minut z możliwie uchylonymi wlotami w związku z pieczeniem. Możesz je wyrzucić z lokówek i grillować później; Zostawiłem ich, tak czy inaczej, w ich „szatach”.
Dodaj komentarz