Jak zrobić Babeczki z marchewki

Składniki na babeczki z marchewki:

  • 2 duże marchewki
  • sól
  • 3 jajka
  • 3 średniej wielkości ziemniaki
  • 2 łyżki soku pomarańczowego
  • tłuszcz i bułka tarta do foremek
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki roztopionego masła

babeczki z marchewki Przygotowanie

Zobacz koniecznie: inny ciekawy przepis

Po dokładnym wyszorowaniu ziemniaki należy gotować przez 20 minut w osolonej wodzie, a następnie spłukać pod bieżącą wodą. Obierz ze skórki po schłodzeniu. 2 Oczyść obrane marchewki i zetrzyj je na tarce o drobnych oczkach do warzyw. Jajka rozbić, oddzielić żółtka od białek. Użyj sitka, aby przetrzeć obrane ziemniaki. Dodać połamaną margarynę, zmieloną marchewkę, wyciśniętą pomarańczę, cukier i żółtka. Masę dokładnie wymieszać. 3 Dodaj odrobinę soli do ubitych na sztywno białek i ubij je. Delikatnie wymieszaj z różnymi dodatkami. 4 Foremki do bułek (silikonowe lub metalowe) wysmarować grubą warstwą tłuszczu i posypać bułką tartą (nie trzeba tego robić, jeśli do foremek wkładamy papierowe kubki). Załaduj skoordynowaną masę, posyp ledwie wystarczającą ilością bułki. 5 Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec przez około 30 minut. Jeśli chcesz zrobić większy deser, piecz go przez kolejne 15 do 20 minut. Podawać, gdy ostygnie. Źródło: Universe of Ladies


Opublikowano

w

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *