Jak zrobić Babeczki z cukinii na słono z mąką żytnią

Babeczki smakują rewelacyjnie i sprawdzą się jako syta przekąska (nawet w pracy, czy na spacerze) lub pyszne śniadanie. Są mocno wilgotne oraz bardzo aromatyczne. Zapewniam, że polubią je dzieci i dorośli!

babeczki z cukinii na słono – składniki:

  • (około 8 sztuk)
  • 100g mąki żytniej (u mnie typ 720; można użyć pszennej)
  • 1 łyżeczka suszonego koperku
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 300g cukinii
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej (płaska)
  • 2 jajka
  • 50 ml mleka
  • 50g masła
  • 1/4 łyżeczki czosnku granulowanego

babeczki z cukinii na słono Jak przygotować:

A może spodoba Ci się także: kruche ciasteczka z nadzieniem

1. Cukinię ścieramy na grubej tarce po tym, jak pasta ostygnie. Wymieszaj jajka, mleko i rozprowadź w głównej misce przed dodaniem cukinii. W drugim połączyć mąkę ze smakami i popem. Całość i tak delikatnie wymieszać. Gracz powinien być używany do napełniania foremki do babeczek wyłożonej papilotkami. Podczas stygnięcia babeczki od czasu do czasu będą się podnosić i opadać.) W nagrzanym piekarniku całość należy podgrzewać przez 25 do 30 minut w temperaturze 180 stopni. Usuń babeczki z naczynia i ostudź na metalowej podstawce.


Opublikowano

w

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *