Jak zrobić Babeczki wielkanocne (i nie tylko)

Mega puszyste i wilgotne babeczki waniliowe z cynamonem i dżemem jabłkowym na kefirze. Są tak samo pyszne zaraz po upieczeniu, jak i kilka dni później. Mega puszyste i wilgotne babeczki waniliowe z cynamonem i dżemem jabłkowym na kefirze. Mega puszyste i wilgotne babeczki waniliowe z cynamonem i dżemem jabłkowym na kefirze. Muffiny waniliowe to wspaniały pomysł na smaczne babeczki pieczone w piekarniku. Łatwe babeczki można podać z kremem na bazie śmietany i serka mascarpone. Przepis na babeczki waniliowe jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je upiec. Do zrobienia babeczek potrzebne Ci będą następujące składniki spożywcze: mąka pszenna, cukier, jajka, masło, budyń waniliowy, cukier z prawdziwą wanilią, proszek do pieczenia, śmietana kremówka, serek mascarpone.
Jak zrobić muffiny waniliowe? W misce umieść ciepłe masło i upij do powstania białej puszystej masy. Dodaj cukier i zmiksuj. Cały czas miksując, dodawaj po jednym jajku. Przesiej mąkę pszenną, proszek do pieczenia i budyń waniliowy. Wymieszaj do połączenia składników. Foremkę do babeczek wyłóż papilotkami i napełnij je ciastem do 3/4 wysokości. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 20 minut. Babeczki wystudź. Do miski wlej śmietanę, dodaj serek mascarpone i dodaj cukier z wanilią. Ubij na sztywną pianę i przełóż krem do rękawa cukierniczego. Udekoruj babeczki.
Mascarpone to ser pochodzący z Włoch. Ma on bardzo kremową konsystencję i jest dość neutralny w smaku. Świetnie nadaje się jako baza do deserów i kremów do ciast. Można z nim przygotowywać także dania w wersji wytrawnej. Świetnie zagęszcza sosy i zupy oraz nadaje im śmietankowego smaku. Mascarpone jest bardzo kaloryczny, gdyż prawie połowa tego produktu to tłuszcz. Tłuszcz zawarty w serku jest tłuszczem mlecznym, który występuje w formie zemulgowanej. Taki rodzaj tłuszczu wchłania się bezpośrednio bez potrzeby wcześniejszego trawienia.
Podsumowując pyszne babeczki świetnie sprawdzą się na deser dla całej rodziny. Można podać je także podczas przyjęcia urodzinowego dla dzieci. Smaczne babeczki są dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Szybkie do przygotowania babeczki mogą posłużyć taki jako zastępstwo tortu podczas małych przyjęć. Prosty przepis na muffiny można przygotować z pomocą dzieci. To mój pomysł na babeczki wiosenne czy też babeczki wielkanocne zamiast znanych muffinek. Babeczki wielkanocne jajka
wzbudzą na pewno zachwyt, bo są na słodko. Babeczki są cytrynowe, na wierzchu jest mój ulubiony krem do babeczek na bazie serka i czekolady, a całość przykryta jest czekoladowymi skorupkami jaj. I nie martwcie się – nie potrzebujecie formy na skorupki jajeczne, wszystko zrobicie szybko i bezproblemowo!
Babeczki wielkanocne jajka
zobaczyłam w książce „What’s New Cupcake”, którą
dostałam na Gwiazdkę
, oczywiście przepis zrobiłam po swojemu, aby nie dać się zasłodzić amerykańskiemu oryginałowi. Dlatego śmiało możecie te babeczki przygotować i Wy. Jeśli nie macie ochoty na mój ulubiony krem, to możecie zrobić tradycyjny
lukier maślany
, a na żółtko
lemon curd
. A jeśli jesteście baaardzo leniwi, to zróbcie babeczki wielkanocne bez skorupek z czekolady, ale wierzcie mi, robi się je bardzo szybko i spokojnie możecie je przygotować np.: dwa dni wcześniej. Czekam na zdjęcia Waszych wielkanocnych babeczek, smacznego! A jeśli jesteście baaardzo leniwi, to zróbcie babeczki wielkanocne bez skorupek z czekolady, ale wierzcie mi, robi się je bardzo szybko i spokojnie możecie je przygotować np.

Składniki na babeczki wielkanocne:

  • szczypta soli
  • papilotki na muffiny + forma na muffiny.
  • esencja waniliowa – 1 łyżka,
  • mąka
  • jaja – 2 rozm. M,
  • soda oczyszczona – 1/2 łyżeczki,
  • proszek do pieczenia – łyżeczka,
  • pszenna
  • mleko
  • olej – 1/2 szklanki,
  • cukier – 3/4 szklanki,

babeczki wielkanocne Jak przygotować:

Zobacz także: inny ciekawy przepis

Babeczki na Wielkanoc (i nie tylko): Wymieszaj wszystkie suche składniki w jednym naczyniu. W osobnym naczyniu połącz wszystkie mokre składniki, takie jak mleko, olej i jajka. Kiedy krótko połączysz mokre i suche składniki, nie będzie żadnych grudek, więc nie martw się o to: opróżnij gracza do papierowych kubków, które mają 3/4 poziomu. Pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut. Babeczki są na ogół doskonałe i mają przyjemne wznoszenie.


Opublikowano

w

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *