babeczki mocno czekoladowe – lista składników:
- 1 łyżka domowego ekstraktu waniliowego
- 0,5 szklanki kakao
- 75 g gorzkiej czekolady
- 50g masła
- 0,75 szklanki cukru
- 0,5 szklanki wody
- 0,5 szklanki jogurtu
- 0,75 szklanki czekoladowych kropelek do zapiekania
- cukrowe śnieżynki do dekoracji
- 250g serka śmietankowego w temp. pokojowej
- 2 jajka
- 1,5 szklanki mąki
- Krem:
- 100g masła
- Ciasto:
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
babeczki mocno czekoladowe Przygotowanie:
A może spodoba Ci się także: mini ciasteczka
Ogromne czekoladowe babeczki Mieszanka: Mocowania należy generalnie przechowywać w temperaturze pokojowej. Delikatną margarynę utrzeć z cukrem i koncentratem waniliowym na puszystą masę. Dodawałam po jednym jajku cały czas ubijając. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia połączyłam z wodą i zrobiłam jogurt. Do utartej masy dodawano również: po zmieszaniu jogurtu z kakao, mąką lub wodą. Ubijałem powoli, aż łączniki się połączyły. Delikatnie wszystko wymieszałam po włożeniu kropelek czekoladowych do piekarnika. Ciasto na 3/4 poziomu wykorzystałam do wypełnienia papierowych foremek. Przygotowałam 20 minut w 180°C. Na kuchennej patelni studziłam przygotowane wcześniej babeczki. Krem: Pod prysznicem wodnym pozwalam czekoladzie się zrelaksować. Użyłam masła do ubicia serka śmietankowego. Dokładnie wymieszać przed dodaniem schłodzonej czekolady. Był używany jako dekoracja na babeczkach z workiem cukierniczym. Aby zakończyć, użyłem smakołyków i płatków śniegu.
Dodaj komentarz