Jak zrobić Babeczki mięsne

Lubię czasami wprowadzać nowości i łamać stereotypy w kuchni. Jednym z nich jest podanie dania obiadowego w innej odsłonie. Gdy robiłem zakup foremek na babeczki to zacząłem zastanawiać się co by było gdyby zamiast ciasta wsadzić w takie foremki mięso. Niecodzienna forma mięsa mielonego inaczej podana pozwoliło stworzyć bardzo fajne i nowe danie, które wzbudza ciekawość a smak zapada nam głęboko w pamięci. Przygotowanie tego dania zabiera trochę czasu ale naprawdę warto.

babeczki mięsne – składniki:

  • Ogórek żywy 1 szt
  • Żurawina
  • Ziemniaki 8-10 ziemniaków do pieczenia
  • Cebule 2 szt
  • Pieczarki 500 g
  • Mięso mielone 500 g
  • Pomidorki koktajlowe 6-8 szt
  • Bułka kajzerka – 1szt
  • Sól, pieprz, czerwona słodka papryka w proszku, majranek
  • Miechunka 6-8 szt

babeczki mięsne Jak zrobić:

Zobacz także: inny ciekawy przepis

Naszą bazę stanowią ziemniaki. Przed rozprowadzeniem oleju na blasze do pieczenia obierz ziemniaki i pokrój je na ćwiartki lub więcej, w zależności od ich wielkości. 2 Sama robię mięso mielone z karkówki. Dodaj sól i słodką paprykę i piecz przez około 50 minut w temperaturze 220 stopni Celsjusza. Od tego momentu mam świadomość tego, co konsumuję i kupuję na sztuki. Z jajkiem, solą, pieprzem i namoczonym chlebem wymieszać mięso. Z masy mięsnej formuję babeczkę i po ułożeniu plastra układam w foremki. Foremki smarujemy margaryną lub oliwą z oliwek i przed pieczeniem oprószamy bułką tartą, aby mięso się nie kleiło. 3 W międzyczasie ugotować cebulę i pieczarki. W razie potrzeby na patelnię można dodać żurawinę z pokrojoną w plasterki cebulą i obrane grzyby. Przykryj i gotuj do miękkości z majerankiem, solą i pieprzem. 4 Fenomenalny farsz włożyliśmy do ustawionych wówczas form mięsnych. 5 Dodatkiem do proponowanego mięsa będą ułożone ziemniaki i myślę, że dzieciaki będą bardzo zadowolone z tego dodatku. Aby ziemniaki gotowały się przez około 20 minut, obramowane herbatniki mięsne należy dodać do wcześniej ułożonych naokoło podgrzanych ziemniaków w brojlerze. Po 50 minutach w brojlerach, ziemniaki i herbatniki mogą być nadziewane jako danie główne. Przygotowane babeczki powinny mieć na wierzchu pęcherzycę i pokrojonego pomidorka koktajlowego. Zakładając, że istnieją określone upodobania, możemy włączyć np. żywego ogórka, który został pokrojony. składniki połączone ze sobą w kształcie serc. Jeśli podoba Ci się zaproponowane danie, oceń je i podziel się nim ze znajomymi. Weź udział w posiłku.


Opublikowano

w

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *