Jak zrobić Babeczki amarantusowe

Kruche babeczki z mąki amarantusowej i pełnoziarnistej z owocowym nadzieniem i kruszonką

Składniki na babeczki amarantusowe:

  • 1 kostka masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 3 żółtka
  • Na nadzienie owoce, opcjonalnie cukier i cynamon,
  • 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1/2 szklanki cukru (można mniej),
  • 1 szklanka mąki amarantusowej,
  • 2 łyżki śmietany,

babeczki amarantusowe Jak przygotować:

A może spodoba Ci się także: inny ciekawy przepis

Po przesianiu mąki pszennej i amarantusa dokładnie wymieszać. Śmietana, żółtka jaj i posiekane masło lub margaryna mogą wzbogacić mąkę. Szybko łączymy części. Masę należy schłodzić przez około godzinę. W międzyczasie pokrój śliwki na bardzo skromne kawałki i w razie potrzeby posyp je cynamonem i cukrem. 2 Posmaruj foremki odpowiednią ilością oliwy z oliwek i równomiernie rozprowadź mieszankę. Pozostałą mieszankę należy zmielić na wierzchu ułożonych śliwek. W brojlerach nagrzanych do 180 stopni podgrzewać przez około 35 minut. Po wystudzeniu wierzch ciasta można posypać cukrem pudrem.


Opublikowano

w

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *